4 листопада 2016
За ініціятиви Олексія Бучинського Рівненська облрада вимагає зберегти студентські стипендії

4 листопада за ініціативи голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода", заступника голови облради Олексія Бучинського Рівненська обласна рада звернулася до Верховної Ради України із проханням підтримати проєкт Державного б'юджету в частині збереження видатків на стипендії студентам вищих навчальних закладів у 2017 році.

"Жодна провідна країна не економить на двох царинах - науці та обороні. Розвиток України, яка перебуває у стані неоголошеної війни з Росією, напряму залежить від прогресу освіти й науки та від зміцнення обороноздатності нашої держави. Українське студентство вже довело свою державобудівну й суспільно прогресивну роль, адже саме студенти стали двигуном позитивних зрушень під час Революції на граніті, Помаранчевої революції та Революції гідності.

Саме тому недопустимо, аби Верховна Рада України провалила прийняття Державного б'юджету в частині визначення розміру та способу виплат студентських стипендій. Враховуючи небажання Мінекономіки та Міносвіти спочатку взагалі передбачати стипендії на 2017 рік, а зараз суттєво змінити процедуру її нарахування та отримання виникнення такої ситуації. Тому цим зверненням ми закликаємо підтримати молоде покоління українців і не відбирати у них стипендії", - пояснив депутатському корпусу Олексій Бучинський під час свого виступу із трибуни Рівненської обласної ради обласної ради.

Також свободівець зазначає, що недоцільно змінювати порядок виплати студентських стипендій в Україні доки країна цілковито не подолає наслідки економічної кризи, а стандарти життя пересічного українця досягнуть реального европейського рівня. Економити ж б'юджетні кошти необхідно не за рахунок найбільш соціяльно незахищених верствах населення, а на шляхом зменшення видатків на функціонування Кабміну, проведенню деолігархизації та реальної боротьби із корупцією.

Окрім того Рівненська обласна рада вимагає дотримуватися Закону України "Про вищу освіту" № 1556-18, згідно до якого ще з літа 2014 року студентські стипендії мають відповідати мінімальному прожитковому мінімуму та становити щонайменше 1496 гривень.