14 березня
Рівненська обласна та міська ради засудили силовий розгін блокувальників у Кривому Торці

14 березня 2017 року депутати Рівненської обласної та міської рад прийняли звернення до керівництва країни з вимогою припинити торгівельні відносини з тимчасово окупованими територіями України та звільнити від кримінального переслідування учасників блокади торгівлі на крові.

У Рівненській обласні раді ветерани російсько-української війни разом із депутатським корпусом, протягом кількох годин сесійного засідання, напрацювали спільний проєкт рішення, у якому серед основних вимог:

- недопущення будь-яких спроб силового розгону учасників блокадних акцій на межі з окупованими територіями та припинення кримінальних переслідувань щодо них;

- припинення будь-яких економічних зв'язків України з окупованими територіями і країною-агресором та ухвалення Закону "Про тимчасово окуповані території України";

- позбавлення банків Російської Федерації ліцензій та права працювати на території України, блокування російських платіжних систем;

- створення у Верховній Раді України Тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів силового розгону учасників торгівельної блокади 13 березня 2017 року та покарання винних;

- звільнення посадових осіб, які не допускають волонтерів і осіб з власною зареєстрованою зброєю у зону АТО;

- унеможливлення фінансування ворога з кишені українців, шляхом заборони торгівлі російськими товарами на території України;

- посилення контролю за переміщенням осіб та вантажів з/до тимчасово окупованої території України.

Олексій Бучинський

Одним із тих, хто консолідував вимоги громадськості став заступник голови обласної ради свободівець Олексій Бучинський: "Сьогодні зі сходу до Рівного привезли тіло загиблого бійця штурмової роти "Айдару" Сергія Голубєва. Вважаю, що у той час, коли гинуть наші земляки, ведення торговельних відносин з тимчасово окупованими територіями та країною-агресором Росією ‒ неприпустиме та ганебне для кожного українця. Цієї ночі, разом із протестувальниками ми владі висунули вимоги, які лягли в основу цього звернення. В сесійній залі сьогодні ми повинні об'єднатися у боротьбі за українську державу та зупинити цинічну практику ведення бізнесу на крові наших воїнів".

У присутніх на сесії обласної ради депутатів та учасників московсько-української війни не аби-яке обурення викликала позиція депутатів фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Останні намагалися виключити пункт про персональну відповідальність за силовий розгін активістів та скасувати вимогу звільнення Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Більше того депутати від Радикальної партії домоглися внесення змін в порядок денний, однак підтримки не знайшли ‒ за рішення проголосували лише восьмеро депутатів-радикалів. Присутні в залі добровольці й ветерани війни на сході відреагували на дії представників Радикальної партії Олега Ляшка свистом та вигуками ганьба. Однак у результаті рішення було прийнято вцілому та без змін.

Основним же ініціятором скликання сесії рівненської міської ради став голова фракції ВО "Свобода" Юрій Осіпчук, який вранці закликав колег-депутатів провести пленарне засідання та висловити свою позицію на підтримку затриманих учасників блокади. Також свободівець виступив автором проекту звернення щодо припинення торгівлі з ОРДЛО.

Юрій Осіпчук зачитує звернення до влади

"Вважаємо, що в умовах, коли триває війна, розв'язана Російською Федерацією проти України, торгівельно-економічні відносини, унаслідок яких бойовики відправляють на підконтрольні Україні території свої товари, не можуть продовжуватись та мають бути припинені негайно. Маємо достовірну інформацію про те, що 47% від усіх сум, які відправляли українські державні компанії на територію так званої "ЛНР" ідуть на виплату зарплат бойовикам, закупівлю зброї та амуніції. Тому сприймаємо торгівельну блокаду, як ефективний спосіб боротьби із російськими загарбниками та їх російськими кураторами", - зазначив свободівець Юрій Осіпчук під час виступу з трибуни.

Проєкт рішень, запропонований фракцією ВО "Свобода" та з доповненнями представників громади міста депутати міської ради підтримали одностайно.