22 березня
Олексій Бучинський закликає відзначити 75-річчя створення УПА на загальнонаціональному рівні

За ініціятиви голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода" Олексія Бучинського та голови Рівненської обласної ради Миколи Драганчука облрада звернулася до Президента України з клопотання про відзначення 75-ї річниці створення Української повстанської армії на державному рівні та проголошення 2017 ‒ Роком головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Цього року Україна відзначатиме 75-річчя від створення Української повстанської армії ‒ єдиного військового формування, яке під час Другої світової війни відкрито боролось за незалежну Україну. Українські повстанці чинили опір гітлерівській і сталінській імперіям та шовіністичній Армії Крайовій, маючи підтримку лише місцевого населення. Саме тому фракція ВО "Свобода" в Рівненській обласній раді, спільно з Миколою Драганчуком, ініціювала звернення до Президента України з клопотання видати Указ про відзначення річниці створення УПА на загальнонаціональному рівні.

"Із гордістю можна говорити, що українці мали Армію, яка не підписала капітуляції і продовжувала свою боротьбу до останнього воїна, навіть у тюрмах та концтаборах. УПА найдовше, з-поміж усіх підпільних рухів Європи, вела збройну боротьбу проти Радянського Союзу ‒ останній бій українські націоналісти дали у шістдесятому році минулого століття. Українці мали Армію, якою і нині захоплюються авторитетні військові ХХ століття, а національно-визвольні рухи взяли на озброєння її бойовий досвід. На прикладі УПА виховувалась і значна частина сьогоднішніх захисників України. Пам'ять про героїв у минулому ‒ породить героїв у майбутньому!", - зазначив свободівець Олексій Бучинський.

Окрім 75-річчя від створення УПА у 2017 році виповнюється сто десять років від уродин головнокомандувача Української Повстанської Армії, голови Секретаріату Української Головної Визвольної Ради Романа Шухевича. Тому заступник голови Рівненської обласної ради свободівець Олексій Бучинський звернувся до облдержадміністрації із пропозицією проголосити 2017 рік на Рівненщині роком головнокомандувача Романа Шухевича. Відповідне рішення під час сесійного засідання підтримала більшість депутатів.