19 квітня
Володимир Валявка: "Часто люди зізнаються: "Тепер і я бачу, що "Свободу" оббріхують""

Відверта розмова про наболіле з головним депутатом-екологом Рівненщини.

Про 43-річного свободівця Володимира Валявку важко щось сказати лише двома словами. Сім'янин, підприємець, спортсмен та активний меценат спортивних подій. До всього ще й депутат Рівненської обласної ради й голова постійної комісії з екологічних питань. Цікаво, що хоч сам пан Володимир не народився у Рівному, утім останні десять років його життя та робота тісно пов'язані із цим краєм. Зізнається, що занадто близько бере до серця усі негаразди місцевих людей, а на Рівненщині, як усі знають, проблем вистачає. Там тобі і високий рівень безробіття, і білоруська контрабанда, і бурштинова мафія, а на додачу значна частина області перебуває під серйозним впливом олігархії та московського патріархату.

Однак про все по черзі і, як уже заведено у нашому часописі, найперше цікавимося у пана Володимира, чому саме націоналістична ідеологія стала йому настільки близькою?..

‒ Не було конкретного моменту, ‒ відповідає, ‒ коли сказав би: "От стану націоналістом". Завжди підтримував національну ідею, був таким по духу. Думаю, все завдяки вихованню у нашій сім'ї. Не в одній родині на Західній Україні є своя історія про жахи, які творили совєти на наших землях. Когось убили, когось на Сибір заслали… Наші родичі також натерпілися в ті роки. Крім того, батько був активним націоналістом навіть іще за Радянського Союзу. Не сторонився політичних акцій, а деколи й мене брав зі собою.

Я сам родом з Рясного. Раніше це був Яворівський район, тепер ‒ уже Львів. Як занесло у Рівне? Мене сюди запросив друг, народний депутат України Олег Осуховський, який тоді саме очолив Рівненську обласну організацію ВО "Свобода". Згодом вирішив, що балотуватимусь тут у міську раду. Отак потрапив до списку ВО "Свобода". Відтоді, ось уже восьмий рік, перебуваю у лавах об'єднання.

‒ Як депутат і голова постійної природоохоронної комісії при Рівненській облраді, які екологічні проблеми області назвали б найперше?

‒ Найголовніша проблема Рівненщини відома на всю Україну, а може й ще далі. Зрозуміло, що мова про бурштин. Насправді це парадоксальна ситуація. Відомо, що землі Рівненщини, Волині та Житомирщини багаті своїми покладами бурштину, він там просто під ногами лежить. Проте таке багатство надр перетворилося з переваги на серйозну мороку. Питання щодо легального видобутку бурштину досі неврегульовано, тому й бурштинове браконьєрство в області процвітає.

Найгірше, що в депутатів облради фактично немає ніяких важелів впливу на увесь цей нелегальний промисел. Єдине, що можемо робити, аби хоч якось врегулювати питання, ‒ звертатися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів тощо…

Але які ми були б свободівці, якби так легко здавалися? Попри все, рук не опускаємо. Стараємося виїжджати на кожен запит від місцевих людей. От зовсім нещодавно виявили масовий незаконний видобуток бурштину в урочищі Гальбин (скандальне урочище у Сарненському районі Рівненщини, за інформацією ЗМІ, там діє близько двох сотень нелегальних помп, ‒ ред.). Зреагували дуже оперативно, тож у район повернулися підрозділи Нацгвардії, які торік було уже відкликано. У тих місцях завжди відбуваються якісь сутички. Упевнений, що з приходом весни бурштинові браконьєри та місцевий криміналітет тільки активізуються.

‒ Наскільки все масштабно та які бачите шляхи подолання проблеми?

‒ Іще до кінця невідомо, скільки земель ушкоджено. Є навіть свідчення, що в деяких районах, через гідророзмив ґрунтів, із надр назовні виходить радіація. Потрібні значні кошти, щоб проблему бодай дослідити, я вже мовчу про те, скільки треба на те, щоб її усунути. Крім коштів, мусить бути ще й політична воля керівництва держави, якою зараз і не пахне. Вона потрібна, аби влагодити численні законодавчі питання та легалізувати видобуток бурштину. Це дозволить добувати його, не шкодячи екології області та не збурюючи народного гніву.

До всього, є ще одна цікава та варта згадки тенденція. Якщо загалом, то між націоналістами та правоохоронцями стосунки завжди були не вельми приязні, й це ще м'яке формулювання. Та на Рівненщині ситуація дещо інша. Буває, що місцеві поліціянти частенько звертаються до свободівців по допомогу. Згадати хоча б випадок, який стався у 2016 році біля міста Дубровиця. Тоді місцеві правоохоронці знайшли мотопомпу та попросили нас затримати правопорушників. І таке бувало не раз…

‒ Чому звертаються саме до свободівців? Ви краще знаєте територію? Маєте більше людей?

‒ Та всього потроху. Правоохоронцям дійсно бракує власних сил. Буває, що кілька сіл виходять на бурштиновий промисел, а це майже 2000 людей. Зрозуміло, що 15 працівників з райвідділу нічого там не вдіють.

Та й у нас уже сформувалася відповідна репутація. Поліція розуміє, що "Свобода" ‒ це сила. Правоохоронці нас знають і поважають. Скажу навіть більше, під час Революції Гідності деякі керівники поліції нам дуже допомагали, зокрема й блокувати рівненський "Беркут".

‒ Отак поговоривши, складається враження, що бурштин ‒ єдина проблема області…

‒ Нелегальний видобуток бурштину ‒ наймасштабніша проблема регіону, але далеко не єдина. Сьогодні Рівненщина ‒ депресивний регіон, особливо територія Полісся. Аби нормально заробляти і хоч якось давати собі раду, у місцевих лише два шляхи: їхати на заробітки або вести справи нелегально. Під останнім маю на увазі не лише бурштин. Наприклад, з Білорусі до нас возять контрабандні сигарети. Утім, це ще не масово.

Непевне становище через нестабільну роботу й на "Рівнеазоті" (один з найбільших заводів хімічної промисловості України зі статусом стратегічного, ‒ ред.). Це підприємство належить олігархові Дмитрові Фірташу. Попри значні скорочення, підприємство досі працює, проте вкрай нестабільно. Треба розуміти, що це не якийсь посередній заводик, а великий промисловий об'єкт, робота якого помітно впливає на доходи бюджету області. Крім того, "Рівнеазот" забезпечує чимало робочих місць. Та є одне вагоме "але"… Як уже казав, власник цього підприємства ‒ олігарх Фірташ, якому байдуже до людей і який, до слова, терпіти не може "Свободу". Подеколи він спеціально зупиняє роботу "Рівнеазоту". Робить так, аби просто продемонструвати власні силу та вплив в області. Він ніби каже: "Я запросто можу звільнити кілька тисяч людей, якщо так досягну своїх політичних цілей". Це дуже серйозно. Ми вже ініціювали звернення до КМУ, аби урядовці повпливали на цю ситуацію і, якщо доведеться, навіть розглянули рішення про націоналізацію "Рівнеазоту".

Складна ситуація і з релігійними конфесіями в області. Хоча на Рівненщині найбільше церков по всій Україні перейшло з Московського патріархату у Київський, проте московити до сьогодні втримують велику парафію в області. Простежується чітка кореляція: де більше Московського патріархату, там менше підтримують націоналістів. Саме через це на півночі Рівненщини рівень довіри до ВО "Свобода" досі низький.

Але так не скрізь. Я балотувався від того округу, де чимало мешканців працює на "Рівнеазоті". Як не дивно, але більшість цих людей підтримують саме нашу політичну силу. Якщо відверто, то ми самі не чекали, що наберемо стільки голосів на останніх виборах до місцевих рад саме в тих округах. Думаю, це пов'язано з тим, що свободівці завжди захищали та обстоювали права простих працівників.

‒ На загал рівняни цікавляться політичним життям області?

‒ Загалом, так. Але молодь, до прикладу, лишається вельми аполітичною. З одного боку, це зрозуміло, бо ж у такому віці цікавлять інші речі, та з другого, молодь завжди була рушійною силою у політичному житті будь-якої держави. Саме тому акцентуємо на роботі рівненської "молодіжки". Стараємося залучити якомога більше юнацтва до наших лав.

Настрої рівнян простежуються чітко. Загалом це невдоволеність діями чинної влади, що й не дивно… Люди не бачать обіцяного покращення життя. Зауважуємо навіть протестні настрої, і якщо нічого не зміниться, то вони лише наростатимуть.

Інколи трапляються курйози, особливо, коли починаєш роздавати партійну газету. Чого тобі тільки не пригадають. І за Махніцького скажуть, і про Ігоря Кривецького запитають… Чітко видно, що люди зачіпають саме ті теми, які їм "подають" на блюдечку з екранів олігархічних ТБ чи "зацікавленої" преси. У такі моменти я кажу: "А зустріньмося через півроку, і тоді побачимо, хто казав правду". Часто люди повертаються і зізнаються: "Так, ти був правий. Тепер я бачу, що вас оббріхують". У кампанію з очорнення "Свободи" вкладено карколомні суми, але ті, що за цим стоять, уже не раз переконувалися: дискредитувати націоналістів не так уже й просто. Цікаво, але "завдяки" Гордону до лав "Свободи" приєдналося чимало нових людей. Попрохавши в Порошенка захисту, він тільки підняв рейтинг об'єднання.

‒ Чи змінилося ставлення рівнян до поляків після ухвалення так званого "антибандерівського закону"?

‒ Ситуація неоднозначна. Рівняни далі їздять у Польщу на заробітки, але й не приховують свого обурення від такої законодавчої ініціативи. Позиція свободівців у цьому питанні чітка й зрозуміла. Завдяки нашій ініціативі, на Рівненщині тепер офіційно майорітиме червоно-чорний стяг ОУН. Це рішення ухвалили 16 березня під час засідання чергової сесії облради. До речі, наша тверда позиція щодо "польського питання" також додала ВО "Свобода" балів у рейтингу.

‒ На Рівненщині є міста, які мають побратимські стосунки з польськими?

‒ Так. Наша область дружить з Вармінсько-Мазурським воєводством. Цілком ймовірно, що на одній із сесій порушимо питання про припинення такого побратимства. До речі, до початку російсько-української війни побратимом Рівного було Кострома (РФ). Саме свободівців ініціювали розірвання цих відносин.

…Сьогодні, як в обласній, так і в міській радах Рівного свободівці втілюють декілька важливих задумів, зокрема проект з реконструкції стадіону "Авангард". Це дуже амбітний план! Також хочемо спорудити спортивний комплекс для ігрових видів спорту. Є всі шанси розпочати будівництво комплексу вже цього року. Не можу не згадати й того факту, що завдяки свободівцям у Рівному вже надано місце та кошти для встановлення пам'ятника Провідникові української нації Степану Бандері.

Чимало маємо також турбот і з інфраструктурою міста. У Рівному досі клопоти з вуличним освітленням. Крім того, як голова екологічно комісії, постійно долучаюся до найрізноманітніших природоохоронних ініціатив. Дуже актуальним вважаю питання очищення озера Басів Кут та річки Усті, тож свободівці вже долучилися до розробки бюджетно-кошторисної документації, яка потрібна, щоб очистити ці водойми. Сподіваюся, цю справу уже зовсім скоро вдасться довести до логічного завершення.

Розмовляв Ігор Хрипливий. Газета ВО "Свобода"