18 травня
За ініціятиви свободівців Рівненська обласна рада звернулася до Вселенського Патріарха Варфоломія з приводу надання Томосу про автокефалію православ'ю в Україні

18 травня 2018 року під час чергового сесійного засідання Рівненської обласної ради депутати звернулися до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні.

На думку ініціятора проєкту рішення голови фракції ВО "Свобода" в обласній раді Олександра Савчука це тільки посилить об'єднавчий процес вірних Матері Константинопольської Православної Церкви в Україні. Підтвердженням цього є Меморандум про єдину Україну та єдину Українську помісну Православну Церкву, прийнятий ще у 2014 році, де зазначено, що всі православні церкви Рівненської області виступають за створення єдиної Української Помісної Православної Церкви. Тоді під цим документом поставили свої підписи та завірили печатками Керуючий Сарненською єпархією УПЦ Митрополит Сарненський і Поліський Анатолій, Керуючий Рівненською єпархією УПЦ Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій, Керуючий Рівненською єпархією УПЦ-КП Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, Керуючий Рівненсько-Волинською і Таврійською єпархіями УАПЦ Митрополит Львівський Макарій.

Олександр Савчук

"Ми, представляємо інтереси Рівненської обласної громади, а це більше одного мільйона трьох сот тисяч жителів, вірні Матері Константинопольської Православної Церкви, які завдяки Святому Хрещенню 1030 років тому, як і наші предки, отримали спасительну християнську віру, звертаємося до Вашої Всесвятості, Вселенського Патріарха відновити історичну справедливість втілити в життя більш як 300-літню молитву Українського народу і з великою надією просимо Вас надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні", - зазначив ініціатор звернення голова фракції ВО "Свобода" Олександр Савчук.

За результатами голосування депутатів рішення було прийняте, а впродовж доби має буде перекладено на англійську мову та через дипломатичні канали зв'язку передано Його Всесвятості, Вселенському Патріарху Варфоломію, Архієпископу Константинополя-Нового Рима в Стамбул.