7 січня 2016
Звіт Олега Осуховського перед громадою Рівненщини

Дорогі рівняни! Уже вдруге ви довірили мені представляти ваші інтереси у найвищому законодавчому органі держави.

У минулому скликанні нам довелося протистояти депутатській більшості у складі "регіоналів" та комуністів. І треба віддати належне - фракція націоналістів продемонструвала активність, безкомпромісність та дієвість. Думаю, наша робота також дала поштовх до початку Революції гідності та перемоги українського народу на Майдані.

Сьогоднішня ситуація ставить нам нові вимоги та виклики. Звісно, в парламенті нового скликання вже немає комуністів та величезної фракції "регіоналів", змінився президент та уряд. Однак чи відчули ці зміни прості українці?

На жаль, ми бачимо, що чинна влада не виправдала сподівань, їй чужі ідеали, за які ми боролися на Майдані. Особливо прикро бачити панування олігархії, корупцію та свавілля на тлі кривавої війни на сході, в якій гинуть найкращі українці.

У цих обставинах свободівці в парламенті активно протистоять антинародним та антисоціальним діям влади, корупції та брехні.

У квітні цього року мене було обрано керівником робочої групи із розслідування фактів багатомільярдної корупції в урядах Азарова та Яценюка. Робочій групі під моїм керівництвом вдалося підтвердити зловживання на 7, 5 мільярдів доларів. Однак через те, що ці факти стосувалися найвищих посадових осіб держави, мене нахабно й підступно усунули від керівництва робочою групою. Однак це не означає, що я припинив викривати корупційні злочини та боротися із зловживаннями. Більше того, вважаю це своєю основною місією в парламентській роботі цього скликання, оскільки працюю головою підкомітету з питань правового забезпечення та контролю за діяльністю спеціальних органів у царині запобігання і протидії корупції Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

На моєму рахунку численні звернення та запити до президента, прем'єр-міністра, правоохоронних органів стосовно зловживань посадовців, несправедливості та корупції. Найважливіші з них стосуються матеріально-технічного забезпечення війська, соціального захисту військовослужбовців, зокрема учасників війни, та їхніх родин. Адже мені не раз доводилося стикатися з фактами ганебної безгосподарності посадовців Міністерства оборони, неефективного освоєння бюджетних коштів на житло для захисників держави та інше.

Багато працюю в напрямку подолання корупції на державних підприємствах - на цю тему також скеровано десятки звернень і запитів, ці факти я оприлюднюю на прес-конференціях та в теле- і радіоефірах. І, звичайно, найбільше моїх справ стосуються соціального та правового захисту найменш захищених громадян, передусім мешканців Рівненщини. Про те, чим живуть прості українці, які виклики їм доводиться долати, я знаю не з телебачення, я бачу це на власні очі, чую про це від людей. Я дуже добре знаю, як сутужно зараз родинам, які змушені більшу частину заробітку віддавати за комунальні послуги. Особливо відчувають скруту багатодітні родини, пенсіонери, інваліди.

На жаль, чинна влада - президент, уряд, коаліція - досі не змогли або не захотіли змінити життя українців на краще, провести реформи, змінити стару корупційну систему. Тому свободівці разом із громадою вимагають відставки уряду та перезавантаження влади. Ми прагнемо усунути від впливів олігархів, покарати винних в злочинах проти Майдану та невиправданих втратах на війні, повернути гроші, вкрадені людьми Януковича, посадити корупціонерів із чинного уряду та провести судову реформу. Ми хочемо зламати аморальну антинародну систему, але це не влаштовує владу. Тому націоналістів арештовують, фабрикують звинувачення, тримають за ґратами. Останні місяці мені як народному депутатові довелося багато часу провести в судах, де я відстоював права незаконно затриманих патріотів, вимагаючи їхнього звільнення.

Попри це, я відповідально ставлюся до основного завдання народного депутата - законотворчості. За даними моніторингу громадських організацій, я належу до найактивніших законотворців у цьому скликанні парламенту: є автором та співавтором 107 законопроектів та проектів постанов.

Серед моїх ініціатив - законопроект про продовження строку дії мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, про повернення капіталів із Республіки Кіпр, офшорних зон та інших юрисдикцій, звільнених від подвійного оподаткування, або тих, що мають пільговий режим оподаткування, запровадження воєнного збору, яке передусім стосується олігархів, про забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування, який, до речі, підтримав парламент. Найактуальніші законопроекти, запропоновані мною та колегами, стосуються прав військових та їхніх родин, зокрема, про підвищення рівня соціального захисту членів сімей військовослужбовців Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та працівників міліції, які загинули під час виконання ними службового обов'язку, про вжиття деяких заходів для розв'язання проблеми житлового питання серед військовослужбовців, щодо посилення соціального захисту сімей мобілізованих та інші.

Також я подав близько 70 депутатських запитів. Зокрема, я звернувся до міністра внутрішніх справ із вимогою подбати про безпеку руху на вулицях Рівного, передусім на небезпечній ділянці на розі Соборної та Пушкіна. Також скерував запити до центральних органів влади стосовно необхідності будівництва школи в м. Кузнецовську Рівненської області, щодо надання належної виплати працівникові правоохоронних органів, який отримав каліцтво на службі, щодо порушення прав мешканців гуртожитків при їхньому відселенні, щодо ліквідації екологічної катастрофи в Гощанському, Острозькому, Здолбунівському та Рівненському районах, про розшук зниклого бійця, про порушення прав вдів військовослужбовців. Також звернувся із запитами щодо загрози національній безпеці в діях посадовців НАК "Нафтогаз України", про повернення в державну власність ПАТ "Укртелеком", про дотримання законодавства про очищення влади та багато іншого.

Водночас вважаю, що народний обранець зобов'язаний брати участь в пленарних засіданнях та обов'язково голосувати особисто. Тому зі 128 засідань я був присутній на 121, а кілька засідань пропустив тільки тому що був у робочих відрядженнях, пов'язаних із міжнародною парламентською діяльністю.

Попри насичений робочий графік, я при кожній нагоді приїжджаю на терени виборчого округу, зустрічаюся із громадою, проводжу прийоми громадян, на яких ви звертаєтеся до мене щодо розв'язання своїх проблем. Протягом року проведено 14 особистих прийомів у м. Рівному, ще чотири - у Рівненській області, у громадську приймальню звернулося 560 громадян.

Хочу запевнити, що двері моїх п'ятьох громадських приймалень відкриті для вас.

Більше про мою депутатську діяльність можна дізнатися на сайті svoboda.org.ua/, rivne.svoboda.org.ua/, а також на моїй сторінці в мережі Фейсбук.

Прес-служба ВО "Свобода"