7 жовтня 2008
"Свобода" вимагає заборонити будівництво металургійного заводу

2 жовтня 2008 року відбулось засідання Політради Всеукраїнського об'єднання "Свобода", під час якого була прийнята заява з вимогою заборонити будівництво металургійного заводу у Білій Церкві, яке здійснює ТОВ "Євро Фінанс Лтд".

Прийняття заяви обумовлено тим, що не зважаючи на протести білоцерківців проти будівництва шкідливого виробництва у межах міста, ТОВ "Євро Фінанс Лтд" продовжує незаконне будівництво.

Нагадуємо, що впродовж весни-літа 2008 року білоцерківська міська організація ВО "Свобода" була ініціатором протестів проти будівництва металургійного заводу.

Пропонуємо ознайомитись із заявою Політради ВО "Свобода".

Прес-служба ВО "Свобода".

02" жовтня 2008 року.

Президентові України Вікторові Ющенку,.

Прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко,.

Голові Верховної Ради України Арсенієві Яценюку,.

Генеральному прокуророві України Олександрові Медведику,.

Міністрові Внутрішніх справ Юрієві Луценку,.

В.о. Голови Служби безпеки України Валентинові Наливайченку.

ЗВЕРНЕННЯ.

У місті Білій Церкві Київської області, всупереч чинному законодавству України, ТОВ "Євро Фінанс ЛТД" незаконно будує екологічно небезпечний металургійний завод. Громадяни міста та білоцерківська міська організація ВО "Свобода" багато разів зверталися до органів місцевого самоврядування та державних органів з вимогою зупинити будівництво. У відповідь - лише банальні відписки.

Біла Церква належить до четвертої категорії радіологічного забруднення - це територія, яка постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС. Стаття 18 Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС" забороняє будувати тут підприємства 1-ої категорії небезпечності, але ні корумповані чиновники, ні представники забудовника на це не зважають. Тим часом уже нині 75 % місцевих дітей перебувають на обліку у медичних установах через хвороби, пов'язані з проблемами довкілля.

За розрахунками екологів, сталепрокатний завод знищить річку Рось. У Білій Церкві та ще багатьох містах Київської та Черкаської областей бракуватиме питної води. Постраждає перлина садово-паркового мистецтва дендропарк "Олександрія".

17 липня 2008 року Київська обласна рада тимчасово заборонила продовження будівництва металургійного підприємства. Депутати керувалися висновками тимчасової комісії з перевірки дотримання вимог чинного законодавства України під час будівництва заводу, яка виявила численні порушення чинного законодавства. А саме: статей 3, 13, 50 Конституції України; статей 1, 6, 23 та 150 Земельного кодексу України; статті 5 Господарського кодексу України; статті 18 Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи"; статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Тим часом Білоцерківський міськрайонний суд, до якого жителі Білої Церкви звернулася, щоб відстояти своє право жити на екологічно чистій території, лобіює інтереси металургійного заводу. До слова, аналогічне підприємство планують побудувати і в іншому куточку України - у Радивилівському районі на Рівненщині. У пресі вже з'явилося повідомлення, що меморандум між місцевою владою і власником "Євро Фінанс ЛТД" вже підписано.

ВО "Свобода" вимагає забезпечити виконання положень Конституції України, законів України, та міжнародних угод, які підписала Україна, і припинити незаконне будівництво металургійного заводу у Білій Церкві.

Голова ВО "Свобода"                                                                              Олег Тягнибок.

Прес-служба ВО "Свобода"