8 вересня 2009
Відкритий лист Рівненської "Свободи" предстоятелю УПЦ МП митрополиту Володимиру (Сабодану)

Слава Ісусу Христу!

У релігійних організаціях Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Рівненської області під час богослужінь виконується церковними парафіяльними хорами музичний твір "Встань за Веру, Русская Земля!" (слова А.Мингальова, музика Н.Агапкіна). Зокрема, зазначена пісня прозвучала 3 серпня 2009 року у Свято-Миколаївському жіночому монастирі с. Городок Рівненського району під час зустрічі керівника Московського Патріархату Кирила Гундяєва.

Цей твір є гімном різноманітних монархічних, екстремістських, шовіністичних і ксенофобських організацій Російської Федерації і виглядає дивним те, що він звучить у православних храмах України.

У віруючих людей, котрі слухали під час богослужінь гімн російських монархістів виникли закономірні питання, на котрі Ви можете дати відповідь, як предстоятель УПЦ (МП) і православний богослов:

На який "священный бой" і чому повинні йти саме православні українці?

Яких "сыновей" і куди "кличет родина-мать"?

Хто для духовенства УПЦ (МП) вважається "родина-мать"?

Чому на українській землі Росія повинна вставати "из рабского плена"?

Якої "побєды" чекає Росія в Українській Державі?

Якої "великой державы все мы дети"?

Все це є сумною реальністю і такі піснеспіви лунають під час богослужінь у православних храмах УПЦ (МП).

Варто відзначити, що вищевикладений факт і інша антидержавна діяльність духовенства Вашої конфесії свідчить про те, політична і релігійна влада Росії використовує УПЦ (МП) з метою пропаганди власної імперської ідеології і керівники релігійних організацій УПЦ (МП) послуговуються настановами російського імперсько-монархічного політичного істеблішменту.

На нашу думку така діяльність представників УПЦ (МП) несе пряму загрозу національній безпеці України і потребує негайного Вашого втручання як керівника конфесії.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо Вашої офіційної заяви від імені Української Православної Церкви (Московського Патріархату) щодо процесу НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ і становлення УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ.

Рівненський міський комітет ВО "Свобода"